Praktische hulp bij afkoppelen regenpijpen

Praktische hulp bij afkoppelen regenpijpen

Plaats:
Waalre
Categorie:
Klussen & techniek, Activiteitenbegeleiding, Tuin & natuur
Tijdsbesteding:
regelmatig
Tip anderen via:

Particulieren worden gevraagd om regenpijpen af te koppelen, zodat regenwater op eigen terrein verwerkt wordt en niet meer het riool belast. In praktijk blijkt dat mensen niet weten hoe dat moet of het niet zelf kunnen uitvoeren. In dit initiatief worden aan particulieren eenvoudige, goedkope en robuuste oplossingen aangeboden met min of meer standaard materiaal. Zodat de uitvoering gemakkelijk te leren is. Om inwoners te stimuleren wordt gedacht aan de opzet van een buurtactiviteit (met koffie/thee/koek) waarbij deelnemers op een afgesproken tijdstip met praktische hulp van vrijwilligers de regenpijpen waar mogelijk en gewenst afkoppelen.
Een contactpersoon in de buurt/straat bereidt deze activiteit samen met een watercoördinator voor. Aan inwoners die meedoen wordt een advies gegeven over de meest eenvoudige en robuuste manier van afkoppelen van regenwater. Het wordt afgesloten met een afspraak met individuele inwoners over gewenste oplossingen, betaling van eventueel benodigd materiaal en invullen van de subsidieaanvraag bij de gemeente.
De praktische hulp kan meelopen bij de advisering en voorbereiding, maar vooral belangrijk is dat hij/zij inwoners tijdens de betreffende buurtactiviteit helpt met uitvoering van de gekozen oplossing. Dit houdt in het doorzagen van regenpijpen en bevestigen van koppelstukken, zodanig dat regenwater via een lijngoot of anderszins de tuin in loopt, of tijdelijk in een robuuste regenton wordt geparkeerd. (De afbeelding toont helaas een deel van de regenton.)
Het is expliciet niet de bedoeling om tuinen aan te leggen of dure varianten van regenwater afkoppelen uit te voeren: het gaat om robuuste eenvoudige en goedkope oplossingen. Uiteraard kan een inwoner bijvoorbeeld een hele speciale regenton willen hebben en deze zelf kopen, mits aansluiting geen extra handelingen vraagt t.o.v. de standaard robuuste regenton.
Een eerste ‘buurtactiviteit’ is het afkoppelen van regenwater bij de Agnus Dei-kerk, dat op allerlei verschillende manieren zal gebeuren en als voorbeelden kunnen dienen.
Er wordt door de watercoördinator naar gestreefd om materiaal bij vaste leveranciers in de buurt in te kopen. Doordat het hierbij om grotere aantallen gaat, kan mogelijk korting bedongen worden. Het bedrag dat eventueel overblijft van de subsidie kan mogelijk beschikbaar gesteld worden aan de vrijwilliger of de vereniging die hij/zij vertegenwoordigt. Dit onderdeel is nog in ontwikkeling.
NB. De gemeente Waalre heeft samen met de gemeente Valkenswaard en waterschap De Dommel met tuincentrum Coppelmans afgesproken om daar een zogenaamd Klimaatplein in te richten. Als inspiratie voor mensen om afkoppelen van regenwater door particulieren te stimuleren. Daarnaast heeft de gemeente Waalre een Afkoppelsubsidie beschikbaar.

  • Update COVID-19: deze oproep is coronaproof
  • De vraag van Nan Gvm is bekeken door de helpdesk
  • Deze persoon staat ingeschreven op GoedvoormekaarWaalre
  • Nan Gvm heeft eerder via deze website geholpen
Laat Nan Gvm weten dat je interesse hebt Ik wil helpen
Geplaatst door:
Profielfoto van Nan Gvm
100% profielsterkte
Bedankt voor het melden
Geplaatst door:
Profielfoto van Nan Gvm
  • Update COVID-19: deze oproep is coronaproof
  • De vraag van Nan Gvm is bekeken door de helpdesk
  • Deze persoon staat ingeschreven op GoedvoormekaarWaalre
  • Nan Gvm heeft eerder via deze website geholpen
Tijdsbesteding:
regelmatig
Bedankt voor het melden