Direct naar de inhoud van deze pagina

eerste ervaring GVMW

bevalt goed in Het Huis van Waalre

Eerste weken Goed voor Mekaar Waalre in Het Huis van Waalre

In gesprek met vrijwilligers Marie José Becker en Inga Duraij over hun eerste ervaringen.

Begin januari 2018 zijn de vrijwilligers van het voormalige LIAC, Vrijwilligers Waalre en Servicedesk Mantelzorg verhuisd naar Het Huis van Waalre. Ook zijn zij vanaf dat moment samen gaan werken onder de naam Goed voor Mekaar Waalre. Samen vormen ze de inloop en telefonische helpdesk van Goed voor Mekaar Waalre. Inwoners die door omstandigheden hulp nodig hebben van vrijwilligers en dit niet zelf kunnen regelen kunnen bellen of langskomen. De vrijwilligers staan klaar om hen daarbij te helpen. Ook inwoners die zelf graag vrijwilligerswerk willen doen maar zich op de mogelijkheden willen oriënteren worden op weg geholpen. En mantelzorgers kunnen terecht bij de vrijwilligers van Goed voor Mekaar Waalre om hun verhaal te doen of om de mogelijkheden van het krijgen van vrijwilligershulp te bespreken. Wij zijn benieuwd hoe het met de vrijwilligers gaat en hebben ze daarom geïnterviewd. Marie-José en Inga zijn twee van de elf vrijwilligers die iedere week een ochtend aan de slag zijn voor Goed voor Mekaar Waalre. Ze zetten zich met het hele team in om hulpvragers te matchen met hulpaanbieders.

Kunnen jullie kort vertellen hoe het in het nieuwe Huis van Waalre is?
"We worden vanuit het GOW Welzijnswerk en de gemeente goed begeleid. De intentie is positief en dat is fijn. Wanneer we meer ondersteuning nodig hebben kunnen we dat vragen", vertelt Marie José. "Het is wel echt wennen, de eerste week hebben we bij burgerzaken gezeten, maar dat vonden we vanwege het geluid niet fijn. Nu zitten we in de bibliotheek wat door het omgevingsgeluid voor ons ook lastig is om ons goed te kunnen concentreren", aldus Inga. Het nieuwe gebouw, deze nieuwe werkplek leert de vrijwilligers nog beter met elkaar te communiceren. Marie José: "Omdat we zo gewend waren aan onze vaste werkplek in 't Hazzo en onze vaste werkwijze komt er in deze nieuwe situatie waarin drie vrijwilligersorganisaties samengevoegd zijn, meer intern communicatiewerk bij om alle vrijwilligers goed op de hoogte te houden. Want iedere dag van de week zijn er andere vrijwilligers die moeten voortborduren op het werk van collega vrijwilligers. Het communiceren zit in hele kleine dingen. Met name het opslaan van spullen in lockers, communiceren van de codes voor de vrijwilligers die de volgende dag de spullen weer in gebruik nemen, overdracht, etcetera."

Wat verwachten jullie van de nieuwe samenwerking en werkplek?
"We verwachten dat mensen ons vaker spontaan benaderen, omdat wij nu zichtbaar zijn op een plek waar mensen toch al naar toe komen. Daardoor kunnen we meteen helpen. We merken ook al dat de spontane aanloop werkt. Op dit moment kunnen we nog niet zeggen dat we extra vragen krijgen of extra cliënten kunnen inschrijven. Misschien moeten alle onderdelen zoals Mantelzorgondersteuning en bemiddeling bij vragen naar vrijwilligerswerk nog meer bekend worden gemaakt", aldus Inga.

Werken onder de nieuwe naam en in een nieuw gebouw hoe gaat dat?
Inga vertelt: "we voelen ons hartstikke welkom in het Huis van Waalre. Het is een mooie plek, middenin de natuur. Door de nieuwe dingen stapelen sommige werkzaamheden zich in deze beginfase wel op. We denken uiteindelijk dat een vaste plek meer rust en herkenbaarheid geeft. Maar de tijd zal het leren." "Het gebouw is prachtig ook door al zijn openheid, maar we zitten nog in de opstartfase waar ook kinderziektes bij horen. Met name het in gebruik nemen van de benodigde apparatuur kost ons tijd en is lastig. We denken dat je hier pas echt iets over kunt zeggen als we zes maanden verder en in deze nieuwe situatie gesetteld zijn", vertelt Marie José.

Contact met GoedvoorMekaarWaalre kan op diverse manieren:

Via het platform www.goedvoormekaarwaalre.nl

Persoonlijk contact via de Helpdesk GoedvoorMekaarWaalre
- Telefonisch via 040-2221194
- Voor persoonlijk contact kunt u van maandag t/m vrijdag van 9.30-12.00 uur terecht in Het Huis van Waalre, Koningin Julianalaan 19 in Waalre

Geïnspireerd...?
Meld je aan

Registreer hier

Meer inspiratie?

Bekijk alle verhalen