Direct naar de inhoud van deze pagina

Jong loopt stage bij oud

We doen spelletjes, gaan wandelen of halen een boodschap

Vijf jaar geleden is de nu 23 jarige Ugubaad Hassan Bahir uit Somalië in Nederland komen wonen. Samen met haar moeder, vier broertjes en twee zusjes was zij op de vlucht voor de oorlog in haar thuisland. Inmiddels is zij getrouwd, heeft zij een dochtertje van vijf maanden oud en studeert ze aan het Summa College voor Helpende, niveau 2. En voor die studie loopt ze één dag per week stage in Waalre bij onder andere de 83 jarige meneer Mulders die lijdt aan dementie.

In zijn werkende leven was hij jarenlang actief in de metaalindustrie als lasser. Hij is blij met de ondersteuning van Ugubaad: "het is fijn en leuk dat zij er is, we doen samen spelletjes, gaan wandelen of halen een boodschap. Ook helpt ze me soms met eten koken of het doen van kleine klusjes in huis." Ook de vriendin van meneer Mulders, de 62 jarige mevrouw de Bie, is blij met de komst van Ugubaad: "Het is voor mij een ontlasting en een zorg minder dat er één keer per week iemand is. Want naast vriendin ben ik de afgelopen jaren ook mantelzorger geworden. Het is dan een fijn idee dat hij in goede handen is als ik even de deur uit ben."

Mevrouw de Bie helpt hem dagelijks met douchen, aankleden, de was, koken, administratie en andere zaken in huis. De twee leerden elkaar bijna 25 jaar geleden kennen tijdens het dansen. Ook de eigen bijdrage van € 5,- per keer dat Ugubaad komt, is voor hen betaalbaar. De twee zijn erg tevreden met het stageconcept "Ontmoeten en leren in de wijk" en hopen dat na Ugubaad er weer een nieuwe stagiair bij hen in huis wil komen helpen. Ook voor Ugubaad is het prettig om op deze manier in contact te zijn met mensen. "Mijn Nederlands wordt er stukken beter van en als ik klaar ben met niveau 2 wil ik verder studeren zodat ik ook het niveau 3 diploma kan behalen om anderen te kunnen helpen. Ik vind het fijn om iets voor mensen te kunnen betekenen."

Tweedejaars studenten Zorg & Welzijn van het Summa College lopen sinds dit schooljaar stage bij oudere mensen en gezinnen in Waalre. Dit initiatief is een idee geweest vanuit de W100 en de projectgroep Goed voor Mekaar. Het is een samenwerkingsverband van het Summa College en de gemeente Waalre. Voor informatie kunt u bellen naar het Summa College projectleider Jolanda vd Bersselaar via tel: 06-31667783.

Geïnspireerd...?
Meld je aan

Registreer hier

Meer inspiratie?

Bekijk alle verhalen