Direct naar de inhoud van deze pagina

Zomaar een ochtend

op de Hoevenakkers

Interview met Marianne Bakker, Vrijwilliger op De Hoeve, RSZK Hoevenakkers.

Interview met Marianne Bakker, Vrijwilliger op De Hoeve, RSZK Hoevenakkers.

Marianne Bakker werkt iedere dinsdag op afdeling De Hoeve op de locatie RSZK Hoevenakkers te Waalre.

Marianne begon ongeveer 10 jaar geleden als een soort van maatje voor een man in Waalre. Zo maakte zij kennis met de locatie. Na een aantal jaar met heel veel toewijding gezorgd te hebben voor deze man, kwam hij helaas te overlijden. Marianne had toen al kennisgemaakt met RSZK Hoevenakkers, daar Hr. hier in tussentijd was komen wonen.

De Hoeve is een gesloten afdeling met 10 cliënten. Volgens Marianne een afdeling met fantastische oudere mensen die tevreden zijn. Ondanks dat het een afdeling is met een behoorlijke zorgvraag zegt Marianne: "Het is voor mij geen moeilijke groep en ik zag en zie dat ze me hier kunnen gebruiken."

Een jaar of 5 geleden is Marianne officieel begonnen als vrijwilliger RSZK. Toendertijd deed ze vooral veel spelletjes, ze knutselde, speelde mens erger je niet of maakte een collage in thema's. Anno 2017 is de doelgroep op deze afdeling veranderd en zijn dit soort activiteiten niet altijd mogelijk, maar blijft Marianne met evenveel enthousiasme voor deze cliënten zorgen. Ze geeft aan: "Er zijn vooral handen nodig bij het eten geven en ik kan als vrijwilliger extra aandacht geven aan cliënten."

Bij de vraag aan Marianne, wat vind je nu zo mooi aan je vrijwilligerswerk antwoord ze: "Cliënten die hier wonen zijn hardwerkende mensen geweest met vaak grote gezinnen, ik vind het zo fijn om hen een fijne oude dag te bezorgen. Ik voel me hier als collega van het zorgteam, ik hoor er echt bij. We hebben een fijne samenwerking, ik kan echt iets betekenen."

Marianne helpt bij de maaltijd, dit doen ze in twee ruimtes, om zoveel mogelijk rust te creëren voor cliënten en verder kan ze veel aanwezig zijn in de huiskamer om cliënten te begeleiden. Daarnaast zorgt ze op dinsdag dat de boodschappenlijst gemaakt is voor de bestelling van de volgende week en telt ze, zo nodig, het linnengoed. Na het eten zorgt ze voor de afwas en doet ze eens iets extra's voor de afdeling zoals de diepvries een schoonmaken. "Ik vind het zo'n mooie combinatie, zorgen voor de cliënten, verzorgen van de maaltijden, maar ook hand-en-span diensten verrichten voor de medewerkers.

Marianne geeft aan dat ze ontzettend veel waardering krijgt. Van medewerkers, maar ook van familieleden die de vrijwilligers op deze afdeling eens extra in het zonnetje zet. Maar de grootste waardering ontvangt ze van de cliënten zelf, een klein gebaar zegt haar al zoveel.

Bij de vraag hoe iemand over de drempel van RSZK Hoevenakkers kan stappen om ook vrijwilligerswerk te komen doen, geeft ze aan, dat mensen eens een kijkje moeten komen nemen, kom eens met me meelopen.

Verder vindt ze het prettig dat vrijwilligers RSZK geschoold worden. Zij volgde een aantal scholingen waaronder Omgaan met dementie en was aanwezig bij een toneelstuk over dementie. Heel waardevol en eigenlijk een must, geeft ze aan, voor alle vrijwilligers RSZK. Op dit moment is ze een boek aan het lezen over Het Brein. Hierin leert ze ook veel, wat ze wekelijks kan gebruiken bij haar vrijwilligerswerk.

Ze herinnert zich vele mooie momenten op de afdeling. Bv. De jaarlijkse sinterklaasviering, waarbij de sint een bijzonder bezoek brengt of het kerstdiner waar cliënten samen met hun familie, medewerkers, maar ook alle vrijwilligers samen zijn.

Heeft u interesse in vrijwilligerswerk binnen RSZK?

Vrijwilligerswerk bij RSZK is bijzonder, zoals u hebt kunnen lezen in bovenstaand interview.

Vrijwillig maar niet vrijblijvend, daarvoor is uw bijdrage te belangrijk. Commitment gaan we samen aan! Als vrijwilliger kunt u altijd rekenen op ondersteuning door professionals. We doen graag een beroep op de betrokkenheid van de vrijwilliger en hopen van harte dat we daar iets voor terug kunnen geven; voldoening, plezier, dankbaarheid, benutten van je talenten, nieuwe contacten en een zinvolle tijdsbesteding. Wij zijn ons ervan bewust dat u als vrijwilliger niet alleen iets komt brengen, maar ook komt halen. Voor cliënten betekent de inzet van vrijwilligers in ieder geval een waardevolle en positieve bijdrage aan hun welzijn. Dat maakt vrijwilligerswerk zo bijzonder.

RSZK biedt verschillende mogelijkheden en soorten vrijwilligerswerk. Het gaat vaak om de kleine dingen. Een praatje maken, wat persoonlijke aandacht geven. Hoe klein het gebaar ook lijkt, voor onze cliënten is het van grote waarde. Wij vinden het erg belangrijk dat vrijwilligerswerk aansluit bij uw kwaliteiten en interesses, zodat u met plezier naar het werk gaat en we een mooie match kunnen maken met de vraag of wens van onze cliënten in het achterhoofd.

Er zijn verschillende vormen van vrijwilligerswerk binnen RSZK.

Zo kunt u als vrijwilliger:

- Ondersteunen en uitvoeren bij activiteiten;
- Helpen en ondersteunen op een van onze zorgafdelingen;
- Op bezoek gaan bij een cliënt voor bijvoorbeeld een praatje of een wandeling;
- Ondersteuning bieden op facilitair gebied.

We nodigen u uit om contact met ons op te nemen en samen kijken we naar geschikt vrijwilligerswerk binnen onze stichting.
Telefonisch (088-245 77 95) of per mail: vrijwilligersbureau@rszk.nl

Geïnspireerd...?
Meld je aan

Registreer hier

Meer inspiratie?

Bekijk alle verhalen